Massage als mogelijke behandelvorm

Is het typisch iets van deze tijd om je te laten masseren?

Nee, integendeel; ook in eeuwenoude, vanuit diverse culturen overgeleverde teksten wordt al gesproken over massage als doeltreffende behandeling bij een grote verscheidenheid aan klachten. Maar ook in de vorm van pure weldaad en ter ontspanning van lichaam en geest hadden massages al hun plek, bijvoorbeeld in de oude Romeinse badhuizen.

Reguliere massage

Het aanbod van soorten massages vandaag de dag is groot en de intenties van waaruit gemasseerd wordt kunnen heel divers zijn. Zo is een fysiotherapeutische behandeling gericht op een specifieke lichamelijke klacht. Een sportmassage om de spieren te verwarmen en te versoepelen ondersteunt de sporter en een massage in de sauna is doorgaans gericht op pure ontspanning. Bij deze "gewone" massages ligt de nadruk dus vooral op ontspanning of fysiek herstel. In mijn praktijk werk ik echter vanuit een andere visie en met een andere intentie.

Holistische massage

Hoewel een holistische massage ook bovenstaande uitwerkingen kan hebben, is de intentie van waaruit gemasseerd wordt toch wezenlijk anders. En daar komen we op het terrein van de samenhang tussen lichaam en geest en zijn zaken als bewustwording en heling zeker zo belangrijk. Binnen een massagesessie kan ik verschillende technieken gebruiken om dit gebied te onderzoeken en te ervaren. Holistische massages kunnen heel goed op zichzelf staan, waarvoor je op afspraak bij mij terecht kunt. Ze kunnen echter ook deel uitmaken van een reeks therapeutische sessies.

Holistische massagetherapie

Binnen een therapeutische context is er meestal sprake van meerdere sessies en een persoonlijk proces, waarin je gaandeweg inzicht kunt krijgen in de wisselwerking tussen je gevoelens en emoties enerzijds en wat je voelt in je lichaam anderzijds. Dit inzicht in de onlosmakelijke eenheid van lichaam en geest is van belang als basis voor een mogelijk proces van verandering en heling.

Zwangerschapsmassage

In mijn praktijk bied ik ook speciale massages voor zwangeren en onlangs bevallen vrouwen aan. Ik heb hiervoor een specialisatie gevolgd bij Zonnevlecht Opleidingen. Zwangerschap is een bijzondere periode met veel veranderingen in het lichaam. Gedachten, gevoelens en emoties van de moeder, hebben invloed op het welzijn van het ongeboren kind. Als de moeder vredig en ontspannen is, werkt dit door naar het kindje. een massage kan lichamelijke klachten tijdens de zwangerschap verlichten, en ook geestelijke en emotionele spanningen verminderen.

Uit onderzoek blijkt dat zwangerschapsmassage onder meer positieve effecten heeft op de slaap en zorgt voor minder rugpijn, minder stresshormonen en minder complicaties tijdens de bevalling. Ook blijkt het percentage premature geboortes kleiner te zijn. Een massage verbetert de doorbloeding, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen beschikbaar komen voor zowel moeder als kind.