Skip to main content

CSR Stress & Burn-out coaching 

Gabrielle
Wat is burn-out

Burn-out is een ‘hardware’ probleem

Burn-out is een aandoening met verschillende psychische en lichamelijke klachten en disfuncties. Je functioneert niet meer zoals je gewend bent. Je wilt wel, maar kunt het niet.

Burn-out is een stress syndroom: door de overload aan stress functioneert je stresssysteem niet meer zoals het hoort. Dat beïnvloedt niet alleen hoe je met stress omgaat, het heeft effect op je hele organisme. Het begint met veranderingen in groepen zenuwcellen in je brein, je hormoonhuishouding en je immuunsysteem, waardoor er psychisch en fysiek van alles mis gaat.

De CSR visie en aanpak berusten op wetenschappelijk onderzoek.

Hoe herken jij burn-out signalen

Wanneer ben je burn-out?

Burn-out ben je niet ‘plotseling’ – hoewel je dat wel zo kunt ervaren. Er gaat altijd een periode van stevige overbelasting aan vooraf. Dat kan zowel mentale als fysieke overbelasting zijn.

In die aanloopperiode die soms jaren kan duren, was je overwegend te actief en rustte je te weinig uit. Je pleegde roofbouw op jezelf. Dat merk je aan de toenemende stressklachten.

Om die stressklachten tegen te gaan, heb je misschien al maatregelen genomen. Veel mensen gaan dan praten met een psycholoog, meer sporten of gezonder eten. Dit kan de veerkracht van je lichaam bevorderen. Maar als ondertussen de overbelasting blijft doorgaan en je te weinig ruimte hebt voor herstel, dan gaat de roofbouw op je lichaam toch door. Net zo lang, totdat je op een zeker moment niet meer kunt.

Kenmerken van burn-out

Een belangrijk kenmerk van burn-out is dat rust nemen niet meer helpt. Je blijft je gespannen en uitgeput voelen. En als het na een tijdje beter gaat, merk je dat je klachten snel weer terugkomen als je ’te veel’ doet. Het duurt vele maanden voordat je weer reserves hebt opgebouwd en de klachten echt verdwijnen.

Er zit behoorlijk wat variatie in de klachten die bij een burn-out horen. Uit ervaring weten we dat je in elk geval last hebt van:

  • Vermoeidheid die niet overgaat, en die snel terugkomt bij lichte mentale of lichamelijke inspanning.
  • Moeite met nadenken en concentreren.
  • Geheugenproblemen.
  • Allerlei psychische problemen, zoals: snel over je toeren en emotioneel, sombere stemming, angstig, snel overprikkeld door geluid/licht, ….
  • Lichamelijke problemen, zoals: verstoorde slaap, gespannen spieren, niet kunnen ontspannen, moeite met tot rust te komen na een activiteit, hoofdpijn, duizelig, buikpijn, hoge bloeddruk, te snelle ademhaling, hartkloppingen, vaker en langduriger infecties/ontstekingen, ….
  • Het is onmogelijk om te functioneren zoals je gewend was, thuis, op je werk, of maatschappelijk.

Neem contact met me op als je een of meer signalen in jezelf herkent. Samen kunnen we wellicht voorkomen dat je uitvalt, of werken aan je herstel!

CSR Stress & Burn-out coaching

Ik ben erkend CSR-coach® en als partner aangesloten bij CSR Expertisecentrum stress en veerkracht.

Als CSR-coach® voldoe ik aan strenge toelatingseisen en wordt mijn coachkwaliteit op het gebied van stress en burn-out gewaarborgd door supervisie, evaluatie en bijscholing.

De CSR-methode is een psychobiologische aanpak voor stressklachten en burn-out met begeleiding op drie niveaus: lichaam, psyche en gedrag.

De CSR-methode:

✔️  is wetenschappelijk onderbouwd
✔️  is bewezen effectief
✔️  focust eerst op fysiek herstel, dan pas mentaal
✔️  is effectiever en duurzamer dan een puur psychologische begeleiding
✔️  geeft meetbaar resultaat

Kenmerkend in CSR-coaching zijn de drie fasen:

  • Fase 1: Roofbouw stoppen en fysiek herstel
  • Fase 2: Reserves aanvullen en zelfmanagement verbeteren
  • Fase 3: Re-integreren en conditieopbouw

Wil je weten hoe stressklachten en burn-out ontstaan? In deze korte video wordt het helder uitgelegd:

Wil je weten wat je moet doen als je (denkt dat je) een burn-out hebt? Bekijk dan deze korte video: 

Via twee routes ben je welkom om een korter of langer traject te volgen: als particulier of via je werkgever.

De meeste werkgevers zijn graag bereid zijn om te investeren in de gezondheid van hun werknemers, immers dat verkleint de kans op uitval en versnelt het reïntegratieproces na uitval. Dat is fijn voor jou én je organisatie. Vraag dus ook jouw werkgever wat de mogelijkheden zijn.

Wil je meer weten? Neem dan contact met me op en laten we bespreken wat ik voor jou kan doen. Wil je meer weten over de CSR-methode?

Wat ik voor jou kan doen

Ik begeleid je wanneer je last hebt van (chronische ) stress-gerelateerde klachten en/of bij uitval op je werk door burn-out. Ik werk daarbij volgens de CSR Methodiek die hierboven beschreven staat.

Via twee routes ben je welkom om een korter of langer traject te volgen: als particulier of via je werkgever.

(Bijna) uitgevallen van je werk?
Via je werkgever kan ik je helpen voorkomen dat je door je stress- en burn-out gerelateerde klachten ziek moet melden. En ook als je al bent uitgevallen kan ik jou helpen om duurzaam te herstellen en eventueel te reïntegreren. 

De meeste werkgevers zijn graag bereid zijn om te investeren in de gezondheid van hun werknemers, immers dat verkleint de kans op uitval en versnelt het reïntegratieproces na uitval. Ik leg je werkgever graag uit hoe ik werk en samen met jou kan ik een plan van aanpak opstellen.

Informeer naar de mogelijkheden.


Nieuwsgierig geworden?

Download jouw gratis exemplaar van het e-book
In 3 fases herstellen van een burn-out.