Skip to main content

BAGAGE EN TRANSFORMATIE

Alle ervaringen van de afgelopen maanden hebben me geïnspireerd om door te gaan met mijn diepe drive: vanuit onvoorwaardelijke aandacht, brede kennis én een open hart de bedding creëren voor mijn helende reis.

Want daar gaat het leven over: je eigen helende reis afleggen in een ongewis levenslandschap dat zich stap voor stap ontvouwt en waarin je innerlijke kompas wordt uitgedaagd om de richting te vinden die je verder helpt.

BAGAGE
Ieder van ons draagt een kleiner of groter pakket aan opgeslagen of onverwerkte pijn met zich mee. En dat speelt zich onherroepelijk uit in ons leven, niet alleen in de relaties die we aangaan maar zeker ook in de relatie met onszelf. Die levenslange reis van innerlijke heling vraagt van ons dat we onze verwondingen en angsten niet langer ontkennen of afwijzen maar in compassie verwelkomen als een deel van ons dat erkend, gevoeld, gehoord wil worden. Het kan het grootste geschenk zijn in dit leven om onze eigen emotionele pijn te verwerken en te leren hoe we op een authentieke wijze kunnen relateren met onszelf en met de ander. Steeds weer een nieuwe oefening, een nieuwe laag die zich aandient. Dit is een levenswerk. Dus mijn vraag aan jou is: hoe ga jij nu om met wat er diep in jou leeft, wat roert zich in jou en mag dat gevoeld, erkend worden? En welke ‘tactieken’ pas jij (onbewust) toe om iets niet te voelen, weg te bergen in het donker? En wat brengt je dat precies?

Stuk voor stuk vragen waarvan de antwoorden zich pas ontvouwen in de loop der tijd, in het veld van acceptatie, aandachtig waarnemen en ruimte geven aan wat is. Het lichaam wijst je hierin de weg.

TRANSFORMATIE
Maar gelukkig kúnnen we stap voor stap bevriend raken met onze schaamte, ons schuldgevoel, ons lijden én ons gedempte innerlijk vuur. We kunnen (opnieuw) geïnspireerd raken over het doel in ons leven, we kunnen empathie cultiveren – de grootste transformerende emotie; we kunnen ons eigen pad verder lopen naar een vollere, oprechte verbondenheid en we kunnen daarmee anderen inspireren dat ook te doen.

Zoals Jeff Foster zegt:

‘Dit is je levenswerk: jezelf openen. Hoe beangstigend en hoe vreugdevol.’