Skip to main content

Dieper kijken is dieper voelen

Ons lichaam is de plek waar al onze ervaringen, al onze overtuigingen, al onze patronen en zorgvuldig toegedekte pijnen liggen opgeslagen. Ja, juist ook dat waar we liever niet aan herinnerd willen worden heeft zich diep in ons vastgezet. Uit een onbewuste angst om iets te ervaren dat te groot en potentieel bedreigend voelt ontwikkelen we allerlei mechanismes om maar niet te hoeven voelen. Dat kan een hele tijd goed gaan…tót er barsten ontstaan in het omhulsel of masker van die opgeslagen angst, boosheid etc. Het leven brengt ons feilloos die omstandigheden die een vette trigger of katalysator zijn voor die oude opslag. Kun je zien dat dit ook de ingang kan zijn om dieper te leren kijken en te kunnen gaan helen van binnenuit? Die katalysator kan bijvoorbeeld een burnout zijn of een depressie, een ziekte, een overlijden of een scheiding. Neem je de uitnodiging aan van het leven om dieper te kijken en jezelf te ontmoeten op een nieuwe laag? 

Het lichaam is het meest directe kanaal om dat wat zich zo diep heeft vastgezet aandacht en ruimte te geven, te erkennen en uiteindelijk weer te kunnen laten ontspannen omdat het niet langer ‘eronder’ hoeft te worden gehouden. 

Daarom is het stap voor stap ‘oefenen in dieper voelen’ zo waardevol. Dat begint met, eenvoudig en direct, je eigen lijf voelend ontdekken, contact makend met de sensaties die je kunt ervaren. Aarding/gronding is daarbij super behulpzaam en essentieel. Een heel eenvoudige manier om daarvoor te zorgen is bijvoorbeeld dagelijks je voeten aandacht geven. Wanneer je daar niet zomaar vertrouwd mee bent kun je dat oefenen. Het enige dat nodig is, is je commitment daaraan.