Skip to main content
In levende lijve klankschalen

Wat is waar?

Vandaag vroeg ik me af of er zoiets bestaat als ‘de juiste keuze’ is. Hoe kan ik zeker weten dat ik de juiste keuzes maak in deze tijd waarin de ficties en feiten die ik lees en hoor voor de ander juist feiten en ficties zijn…

Wat ik weet en ervaar is, dat wanneer ik mij voortdurend voed met informatie van buitenaf, mijn mind, mijn hoofd op enig moment een volgestouwde topzware bal is. Vervolgens reageert mijn hele systeem daarop met toenemende gevoelens van onrust, verwarring, frustratie en zelfs angst.

Ik zoek dan nog harder naar ‘bewijzen’ van mijn ideeën en voel nog meer urgentie om ‘het juiste standpunt’ te verdedigen, uit te dragen. Als ik daaraan vast blijf houden vind ik mijzelf uiteindelijk terug in een staat van uitputting, verdriet, machteloosheid ofwel innerlijke chaos en verwarring.

Kan het ook anders?

Om rust en helderheid in jezelf te ervaren zal je je ook bewust moeten zijn van de sluiers. De sluiers van het stress-denken. Die kun je alleen maar waarnemen wanneer het helder is in jezelf. En hoe kom je daar?

Je zult moedig genoeg moeten zijn om stil te staan en te kijken naar de mechanismes die in jou werkzaam zijn. Want wanneer je stil staat, een stille en bewuste pauze neemt is er een kans dat je tot dieper inzicht komt, dat verder gaat dan een willekeurige mening.

Innerlijk werk

Om het stille middelpunt te vinden in de storm moet je eerst zien waar je bent en waar de volgende stap toe leidt. Dit is ook hoe je vorm kunt geven aan een intentie. Dit is hoe je respect toont aan jezelf en ook aan je medemens. Dit is hoe we groeien, helen en diepgaand transformeren.

Maar dit alles gebeurt niet wanneer je niet moedig genoeg bent om ‘naar de les te komen’. De les die ‘steeds opnieuw bereid zijn om in mijzelf te kijken’ heet. Niet om daar een lock-down in te stellen maar om echt thuis te komen in jezelf en van daaruit jouw unieke plek in te nemen in wereld om je heen, in de vorm die bij jou past.

Zal naar binnen keren je gevoel van kwetsbaarheid aanwakkeren? Zeker weten. Kan het ongemakkelijk zijn? Ja, dat kan. En is het ook pijnlijk? Soms, zoals in deze complexe tijd, kan ook dat het geval zijn. De pijn die ook de gids is naar groeien van binnenuit en feilloos laat zien waar je in een innerlijke strijd verwikkeld bent.

De moed om op te dagen in jezelf, voor jezelf. Daar begint het mee.