Skip to main content

Niet straks maar NU

Waar is je aandacht?

De tijd om te bloeien is NU. Niet ergens in de toekomst waarin je denkt dat de planetenstand helemaal goed zal zijn… Een toekomstvisie hebben die afwijkt van de huidige omstandigheden kan inspirerend en opwindend zijn maar kan je ook tegenhouden om je volledig toe te wijden aan  je plek in dit Hier en Nu.

Je kunt je daarvan bewust worden wanneer je gedachten over de toekomst je afleiden van je deelname aan dit moment. In nader zelfonderzoek ontdek je wellicht dat je aan het wachten bent op een mogelijk moment of situatie in de toekomst om jezelf voluit te kunnen laten leven.

Er is geen enkele garantie in dit leven, dus als we onszelf steeds terughouden lopen we het risico dat we nooit tot bloei zullen komen. Het huidige moment biedt altijd de grond waarin we kunnen wortelen en ons hart kunnen openen. Wat dit betekent is dat we dan voluit leven, waar we ook zijn, niet aarzelend omdat de omstandigheden ‘niet perfect’ zijn, of de plek niet de juiste is, of we onze levenspartner nog niet hebben gevonden. Dit kan spannend zijn omdat we kunnen ervaren dat we, wanneer we besluiten er niet langer op te wachten, onze dromen opgeven. Maar klopt het dan om onze levenskracht nu terug te houden om later, ooit, misschien en hopelijk ons geluk te vinden?

Wat er werkelijk aan de hand is, is dat we bang zijn om dit moment en onszelf volledig te omarmen; Precies zoals het is, precies zoals we nu zijn. Deze angst houdt een tendens in stand om onszelf, in welke omstandigheid dan ook, niet volledig lief te hebben. We hebben de neiging om het leven te voorzien van eindeloze ‘mitsen en maren’ voordat we JA kunnen zeggen tegen het leven dat ons gegeven is. Ieder nieuw Nu is echter het moment bij uitstek om te bloeien en te groeien precies daar waar en hoe we zijn en ons over de neiging om terug te houden, heen te zetten.

Nu is het moment om ja te zeggen, om moedig te zijn en volledig aan jezelf toegewijd te zijn. Met alles wat zich daarin afspeelt. Want zolang je dat niet zelf doet zal niemand anders dat wel doen. Nu is ook het moment om kwetsbaar te zijn, je voorzichtig maar volledig te ontvouwen in de ruimte  die voor jou is.

Oefening

Neem bewust 10 minuten pauze van waar je ook mee bezig bent. Wordt gewoon stil, voel hoe je zit, hoe je ademt, hoe je voeten de grond raken. Onderzoek dit moment; wat is er in waar te nemen? Wat merk je op met je zintuigen?

Kun je ook voelen wat er in je lichaam gebeurt in dit moment? Is er ruimte? Is er spanning? Hoe zou je je gevoel van dit moment omschrijven in een paar woorden? En kijk dan eens of die gevoelens een locatie hebben in je lichaam. Waar voel je dat eigenlijk? Heeft het een bepaalde omvang/structuur/kleur, is het begrensd/onbegrensd? Verandert het nu je je aandacht erbij houdt?

Door op deze wijze aanwezig te zijn bij wat er voelbaar is, maak je de eerste stap om te omarmen wat er in dit moment gebeurt, zonder het anders te willen hebben dan het nu is. Voel wat dat gegeven met je doet en hoe je lijf en geest daar op reageren. Adem tot slot een paar keer diep in en helemaal uit.

Welkom in het Hier en NU.