Skip to main content

Stagnatie of creatie?

Vaak leven we vanuit een van deze drie lagen:

  • angst
  • automatische piloot
  • liefde

Deze lagen wisselen elkaar voortdurend af. Zo kan enorme angst voelbaar zijn wanneer je in beslag wordt genomen door alle mogelijke negatieve scenario’s voor de dag van morgen, of het nu gaat over het corona-virus of over de voortgang van je werk of relatie of de wereldpolitiek. Op een ander moment navigeer je op onbewuste aannames en overtuigingen die al lang een vaste plek in jou hebben. Vervolgens voel je diepe liefde voor je partner, je kind, je huisdier, de natuur, noem maar op.

Kun je voelen wanneer je in een bepaalde laag bent? Hoe beweegt dan jouw interne energie? Soms lijkt de energie van de angst (of depressie, of stress) zo groot en allesoverheersend dat het niet meer voor te stellen is dat je daar zelf iets aan zou kunnen veranderen. Soms lijkt het ook wel alsof we tot op de bodem moeten gaan alvorens er weer licht of kracht kan opdoemen in het duister.

Stagnatie of creatie?

Vraag jij jezelf wel eens af waar je gedachten vandaan komen? Zijn het originele nieuwe gedachten of ken je ze eigenlijk al veel langer? Zijn ze eigenlijk wel authentiek of zijn het eigenlijk meer gekopieerde teksten van je ouders of leraren of van welk oud systeem dan ook? Je bewust worden van je gedachten is een van de belangrijkste poorten naar innerlijke groei en ontwikkeling van je potentieel, van je creatie-kracht.

Veel (of liever gezegd de meeste)  gedachten maken als het ware deel uit van een software-pakket dat gewoon zijn inhoud herhaalt, gebaseerd op ooit ingevoerde informatie. Ben je bereid om die inhoud te updaten? Om te kijken wat jou helpt om te groeien in liefde in plaats van voort te borduren op ingesleten conditionering of beklemmende angstgedachten? Hoe kom jij weer uit bij je scheppingskracht en leven vanuit je hart?

Erkenning, zorg, acceptatie, aandacht….

In de Bijbel (Lukas 6:38) staat deze tekst: ‘Geeft, en u zult gegeven worden’. Het leert mij dat waar ik zelf zo’n behoefte aan heb, ontvangen kan worden door het juist weg te geven. Is dat niet mooi? En het is een sterker medicijn dan welke arts je ook maar kan voorschrijven. Dat hele kleine gebaar, een lief appje, een liefdevolle gedachte voor een verre vriend; het brengt onmiddellijk je innerlijke energie uit je hoofd en in je hart.

En daar, op de bodem van je eigen mooie hart, vind je dat wat je dacht kwijt te zijn geraakt. En voel je wat er dan gebeurt in jouw innerlijke stroom?

Vraag jezelf vandaag eens af: waar is mijn aandacht op dit moment en wat brengt dat in mij teweeg? Helpt het mij om in mijn licht en bezieling te staan? Of houdt het me tegen, verlaagt het mijn energie en onderdrukt het mijn levensvreugde?

Weet dat jij je eigen meester bent om ieder nieuw Nu vorm te geven. Zet die stap naar voren in plaats van naar achter. Jij bent hier als scheppend wezen gekomen. Iedere ingeving vanuit het hart wijst je de weg en is het waard om gevolgd te worden. In angst leven zal nooit de verandering met zich meebrengen die je wenst.

Korte oefening

Ga ontspannen zitten, word stil en adem 3 keer langzaam in en uit. Ontspan je onderkaak en de tong in je mond. Voel hoe je buik op de inademing uitzet en op de uitademing teruggaat. Ben je bewust van je totale aanwezigheid, je lichaam, je denken, je emoties. Ben je dan bewust van dat wat groter is dan jouw fysieke vorm. Voel hoe je omvat en aangeraakt wordt door dat grote veld van bewustzijn en hoe je daarin mag ontspannen.

Mediteer dan 5 a 10 minuten op kwaliteiten die jouw energetische trilling verhogen. Bijvoorbeeld dankbaarheid, vreugde, compassie, liefde of voel wat in jouw hart aanwezig is. Adem tot slot driemaal dankbaarheid in en vrede uit. Voel rustig na hoe het nu in je is.

Dankjewel voor je aandacht en je aanwezigheid! Samen vormen we de eenheid waar we naar verlangen.

In liefde,
Gabriëlle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *