Skip to main content

‘IK WIL ME BETER VOELEN!’

Meestal verwoordt deze kreet het diepste verlangen van mensen die bij mij komen. Het fundament om jezelf beter voelen ligt in jou zelf. Al geloof je nog zo hard dat het aan je omgeving ligt dat je je voelt zoals je je voelt.

Door te stoppen met rennen en je lichamelijke en emotionele gevoel te erkennen en ruimte te geven kun je ontdekken wat het je te vertellen heeft. Dat zelfonderzoek is van het allergrootste belang. Het lichaam houdt ons voortdurend een spiegel voor en brengt dat wat zich in de diepste regionen van ons bewustzijn schuil houdt, tot uitdrukking. Alleen al bewust je aandacht brengen naar een gevoelde spanning of ongemak zet een gevoel van verruiming in gang.

Probeer deze drie simpele stappen maar eens:

  1. Sluit je ogen, leun naar achteren en adem een paar keer rustig in en uit…
  2. Voel je ergens spanning in je lichaam? Breng daar dan al je aandacht naar toe, leg als dat kan je hand(en) op dat deel van je lichaam of gewoon op je hart. Wat gebeurt als je rustig afwacht? Kun je het er even helemaal laten zijn? Word je ook bewust van gedachten die opkomen en verdwijnen en kijk ernaar zonder waardeoordeel. Merk op welke sensaties er in je lichaam te voelen zijn…
  3. Adem drie keer langzaam in en uit…en kom weer rustig terug in je eigen omgeving.

Wat is er nu anders dan voor je deze oefening deed?

Dit is een boeiend zelfonderzoek dat je steeds kan helpen om je eigen bodem te blijven voelen. Maar zoals dat voor iedere nieuw te leren vaardigheid geldt: er is oefening nodig om jezelf op deze laag dieper te leren kennen en dan ook jezelf te kunnen reguleren wanneer je onverhoopt in de ‘”paniekstand” verzeild bent geraakt of vastloopt.

Dat oefenen doe je dus vooral in ontspannen toestand. Want dan kan je brein letterlijk nieuwe verbindingen aanleggen die gaandeweg het oude patroon kunnen vervangen voor het nieuwe. En daar heb je wat aan als je voelt dat een situatie of een gevoel je dreigt te overspoelen!

“Je beter voelen” is dan niet langer een abstract idee maar het resultaat van het bewust kunnen reguleren van je zenuwstelsel met behulp van krachtige tools die je altijd kunt toepassen.

Ik ga de komende tijd veel doen en het zou fijn zijn om je bij een van de activiteiten te ontmoeten. Bijvoorbeeld bij de fijne  Zomerweek die ik samen met Inge Meuleman geef in Frankrijk.

Voor nu rest mij niets meer dan je een hele fijne en ontspannende zomer toe te wensen om je eigen batterij op te laden en de schoonheid te ontdekken in alles wat het leven jou aanreikt.

Harte-groet,
Gabriëlle