Skip to main content

TRANSFORMATIETIJD

Twaalf nachten in de donkerste tijd van het jaar, waarin je stil staat bij het afgelopen jaar en kijkt naar het komende jaar. Het zijn de nachten van het donkerste donker, waarin je tijd maakt voor zuivering, meditatie, toekomst voorspellen en introspectie. Heilige nachten die van oudsher al betekenisvol zijn en vol verhalen zitten.

Wanneer je naar het Duitse woord voor Kerstmis kijkt, word het allemaal iets duidelijker: Weihnachten. Het gaat over meerdere heilige nachten, en dus niet enkel die ene nacht waarop het heilige kind geboren zou zijn. Het meervoud en de naam komen van de twaalf heilige nachten die de Rooknachten, Ruwe Nachten of Raunächte worden genoemd. Dat waren de nachten waarop niet gewerkt of gewassen mocht worden. Nachten die eigenlijk buiten de tijd vielen en waarop je dus ‘niets’ mocht doen, behalve voorbereiden op de tijd die komen ging.

Er worden verschillende data aangehouden waarop er begonnen kan worden met het tellen van de twaalf Heilige Nachten (ook wel dertien Heilige Dagen genoemd). De een begint op de nacht naar Midwinter, dus van 20 op 21 december. Dat is wanneer je de vaste Midwinterdatum aanhoudt. In Scandinavië vieren ze op 23 december Midwinter. Dus dan begin je op de nacht van 22 op 23 december met de eerste Raunacht.

De Christelijke variant van de heilige nachten begint op Kerstavond dus op de nacht van 24 naar 25 december. Maar in Duitsland beginnen ze pas op 1e Kerstdag in de nacht van 25 op 26 december. Terwijl ze in Engeland pas op nieuwjaarsdag beginnen.

Wat wordt er dan gevierd in de Raunachte?

Elke nacht komt overeen met de maand van het komende nieuwe jaar. Let in deze nachten op je dromen en probeer ’s ochtends (flarden van) je dromen op te schrijven om te kijken of je er een betekenis uit kunt halen over de corresponderende maand van het nieuwe jaar. Daarnaast heeft elke nacht ook nog zijn eigen betekenis en eigen naam, die je kunt ondersteunen met ceremonie en meditatie.

Overigens hoef je die rituelen niet écht ’s nachts uit te voeren. De nacht gaat al in nadat de zon is ondergegaan. Dus je hoeft niet 12 nachten lang middernachtelijke rituelen uit te voeren! Op de dag en nacht voorafgaand aan de eerste nacht kun je een zuiveringsritueel  houden om de oude energie los te kunnen laten.

 • De eerste nacht is de Moedernacht. Dat is de nacht waarop de oude zon sterft in de schoot van de moeder. Je eert tijdens zonsondergang de oude zon met een ritueel en er wordt op die avond veel gegeten
 • De tweede nacht: Kijk terug op het oude jaar
 • De derde nacht: Laat het oude leven achter
 • De vierde nacht: Breng een offer en laat achter wat jou niet meer dient.
 • De vijfde nacht: Het is tijd om jouw eigen pad te vinden
 • De zesde nacht: Stap van het oude in het nieuwe jaar
 • De zevende nacht: richt je op je zielendoelen en vind je balans
 • De achtste nacht: Maak contact met je gidsen en voorouders
 • De negende nacht: Laat je beschermen door je voorouders
 • De tiende nacht: Open hart en ziel voor je spirituele vermogens
 • De elfde nacht: Wie ben jij werkelijk?
 • De twaalfde nacht: Voel je levenskracht!

Op elke nacht en dag voer je zuiveringsrituelen uit. Zuiver door middel van rook. Deze nachten heten niet voor niets ook rooknachten. Rook jezelf en je ruimten uit met wierook. Daarbij mag je zelf weten welke wierook je daarvoor gebruikt. Je kunt er salie voor nemen, maar bijvoet is inheems en werkt hetzelfde. Je kunt ook een korrelwierook nemen, of zelf een wierookmix samenstellen, of voor elke nacht een bij het thema passende wierook. Als het maar rook produceert.

Richt je in de eerste zes nachten in je rituelen op het afleggen van oud zeer en het afsluiten van het oude jaar. En richt je in de tweede zes nachten op wensen voor het komende jaar

Ik wens je veel inzichten toe tijdens de 12 heilige nachten!